Her işgal girişiminin hesabını Türk faşizminden soracağız

Her işgal girişiminin hesabını Türk faşizminden soracağız

Rojava Kadın Devrimi, soykırım ideolojisinin tüm saldırılarına rağmen büyük bir direnişle özgür yaşamı geliştirmek ve inşa etmekte ısrar ediyor. Bu nedenle faşist Türk devletinin kıskançlık saldırıları tüm vahşi yöntemlerle devam ediyor. İşgalci Türk devleti bu saldırılarda özellikle kadın devrimcileri hedef alıyor. Bugün işgalci Türk devletinin insansız hava araçlarıyla YPJ komutanları ve savaşçılarının hedef alınması tüm dünyanın gözleri önünde yapılmaktadır.

Komutanımız Jînda Cudi yoldaşımız, Amûdê-Qamişlo arasındaki yolda işgalci Türk devletinin silahlı insansız hava araçlarının hedefi oldu. Türk devletinin bu amansız saldırısı sonucunda Komutan Jinda Cudi ve arkadaşımız Salih Xelil de ölümsüzler kervanına katıldı.

Jinda Cudi olarak bilinen arkadaşımız Xezal Belge, 1985 yılında Şırnak’ta yurtsever kültüre sahip bir ailede dünyaya geldi. Kürdistan’ın özgürlük mücadelesi tarihinde Botan, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin örgütlenmesinde vazgeçilmez bir merkezdir. Botan halkımız her zaman beylere, şehzadelere, Osmanlı yönetimine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı direnişte olmuşlardır. Halkımızın bu direniş ruhu özellikle 1990’lı yıllarda zirveye ulaşarak Bêrivan (Binevş Agal) gibi şahsiyetler yaratmış, Jinda Cudi gibi şahsiyetlerde bu isyan ruhu sürdürülebilir bir kültüre dönüşmüştür. Komutan Jinda, birçok kahramanın özgürlük saflarında savaştığı ve halkının özgürlüğü için kendilerini feda ettiği Botan bölgesindendir.
Komutan Jinda’nın soylu ailesi, 1989 yılında büyük Komutan Mahsum Korkmaz (Egîd) komutasındaki Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin oluşumu sırasında ordunun örgütlenmesine katıldı. Komutan Jinda’nın ailesi, özgürlük mücadelesi tarihinde büyük onurlu ve büyük emeklere sahip ailelerimizden biriydi. Jinda’nın arkadaşın harekete katılması, özgürlük ve zaferle ilerleyen Kürdistan’ın özgürlük mücadelesinin gerçeğini ortaya çıkardı. Komutan Jinda’nın babası Yusif Belge, 1998 yılında Kürdistan Özgürlük Hareketi’nde çalışırken ölümsüzler kervanlara katıldı. Bu durum Belge ailesi için Kürdistan Özgürlük Hareketi saflarına geçiş açısından yeni bir süreci başlattı. Komutan Jinda’nın Firas ve Rizgar adlı 2 kardeşi de farklı tarihlerde botandaki ölümsüzler kervanlarına katıldı.

Komutan Jînda, direniş mirasının izinden giderek 1999’lu yıllarda Kuzey Kürdistan’daki gençlik faaliyetlerine de katılıyor. Özgürlük mücadelesinin değerlerinin sadık bir takipçisi olan Komutan Jinda, özgürlük mücadelesine aktif olarak katılmak için 2003 yılında Kürdistan’ın Botan’dan kurtuluş saflarına katıldı. Kürdistan dağlarında halkın özgürlük mücadelesine başlıyor ve özgür dağlarda Botanlı bir kadın olarak gerilla savaşında büyük deneyimlere sahip. Rojava Devrimi başladığında gelecek vaat eden bir Apocu militan olarak Önder Apo’nun çağrısı üzerine Rojava Kürdistan’a gitti. YPJ saflarının en cesur kadınlarından biri olur ve kurtarma çalışmalarının ön saflarında yerini alır. Komutan Jinda, Cezaa, Rabiaa, Mebruka, Til Koçer, Serêkaniyê, Şehit Rubar ve Holê gibi ağır savaşlarda DAİŞ çetelerine karşı savaştı. Özgürlük savaşının en zor zamanlarında Komutan Jinda, savaşan bir kadın olarak militan görevlerinin arkasında durdu. Kurtuluş hamlelerinde, direnişin tüm cephelerinde ülke topraklarını koruma ve ulusal demokratik kuralları ayrım gözetmeden sistemleştirme konusundaki özverili, cesur ve istekli tutumuyla çalışmalara katıldı.
Jinda Cudi yoldaşımız 3 Ekim 2024’te faşist Türk devletinin silahlı insansız hava araçlarının hedefi oldu ve ölümsüzler kervanına katıldı. Bu tür mantıksız yöntemlerle IŞİD’e karşı savaşan YPJ savaşçılarını ve komutanlarını hedef alan bu Türk faşizmi, işgalci Türk devletinin soykırım yaptığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Bugün yürüttüğümüz direniş onurlu bir yaşam sürme direnişidir. Biz bir intikam gücüyüz, o yüzden Türk işgalci devleti de iyi bilsin ki, intikamımızı asla sahada bırakmayız. Her işgal girişiminin hesabını Türk faşizminden soracağız.

YPJ olarak Komutan Jinda Cudi’nin değerli ailesine, direnişçi Botana halkına ve tüm vatansever halkımıza başsağlığı diliyoruz. Biz yoldaşlarımızın, komutanlarımızın, onların özgürlük hayallerini ve ideallerini başarıya ulaştıracağımızın sözüyüz. Rojava devrimi, Jinda Cudi gibi komutanların mirası üzerine inşa edilmiştir ve devrimin kazanımlarını koruma mücadelesini sürdürecektir.

Yoldaşımızın Kimlik Bilgileri:

Kod Adı: Jînda Cudî

Ad ve Soyad: Xezal Belge

Anne Adı: Behiye

Baba Adı: Yûsif

Şehadet yeri ve tarihi: Amûdê-Qamişlo / 03-10-2024

YPJ Genel Komutanlığı
05-10-2024